Premiul Galileo 2012 pentru Povestea lui Calistrat Hadîmbu…!

A patra nominalizare, a treia finală, primul premiu Galileo*. Pentru:

„Povestea lui Calistrat Hadîmbu din Vizireni, ucis mişeleşte de nenicul Raul Colentina într-un han de la marginea Bucureştilor“

Povestea a apărut în Steampunk. A doua revoluție (editor Adrian Crăciun, Millennium Books, 2011), cîștigătoarea categoriei „cea mai bună antologie“. Tot aici a apărut și cealaltă finalistă, povestea lui Oliviu Crâznic, „Ultima clepsidră“. Felicitări lui Oliviu, felicitări și celorlalți cîștigători.

Iată comunicatul:

În urma unui proces de votare elaborat, desfăşurat în cinci etape, care a durat o lună de zile şi s-a încheiat în urmă cu aproximativ o oră, s-au stabilit cîştigătorii Premiilor Galileo 2012.

La procesul de votare au participat abonaţii revistei Galileo (varianta tipărită), care au exprimat un număr de 128 voturi valabile pînă în etapa finală. În prima etapă s-au făcut propuneri pentru nominalizări, lista finaliştilor putînd fi consultată aici. În următoarele trei etape, prin eliminarea succesivă a celor care au întrunit cele mai puţine voturi, numărul candidaţilor la fiecare dintre cele trei categorii (volum de autor, proză scurtă, antologie) s-a redus la doar cîte doi candidaţi în fiecare categorie, iar titlurile finaliste au fost supuse pentru ultima oară la vot. Timp de o săptămînă, între pretendenţii la titlu s-a dat o luptă strînsă la două dintre categorii (volum de autor şi proză scurtă), la cea de-a treia (antologie) evoluţia votării fiind previzibilă, avînd în vedere rezultatele de la etapele precedente, cînd titlul cîştigător s-a impus de fiecare dată detaşat.

Dar să n-o mai lungim… Iată cîştigătorii Premiilor Galileo 2012:

Premiul Galileo 2012 pentru cel mai bun volum (publicat de un autor român în 2011):

Dan Doboş – DemNet – MediaTech, Iaşi, 2011

Premiul Galileo 2012 pentru cea mai bună proză scurtă (publicată de un autor român în 2011):

Michael Haulică – „Povestea lui Calistrat Hadîmbu din Vizireni, ucis mişeleşte de nenicul Raul Colentina într-un han de la marginea Bucureştilor” – în antologia Steampunk: A doua revoluţie, editată de Adrian Crăciun, Millennium Books, Satu Mare, 2011

Premiul Galileo 2012 pentru cea mai bună antologie (conţinînd proză de autori români şi apărută în România în 2010-2011):

Adrian Crăciun (editor) – Steampunk: A doua revoluţie – Millennium Books, Satu Mare, 2011.

În afara celor trei premii al căror cîştigător a fost decis prin vot de către abonaţi, redacţia revistei Galileo şi echipa Millennium Books vor acorda şi în acest an

Premiul Galileo 2012 pentru întreaga activitate:

Liviu Radu, pentru poveştile extraordinare pe care ni le-a dăruit şi continuă să ni le dăruiască.

Ceremonia de decernare a Premiilor Galileo va avea loc pe data de 18 martie, în cadrul Tîrgului de Carte F&SF Final Frontier, ediţia a II-a, în prezenţa majorităţii celor nominalizaţi şi a cîştigătorilor. Cu aceeaşi ocazie, Millennium Books intenţionează să lanseze antologia Premiile Galileo 2012.

* Greșisem inițial, cînd am vorbit despre trei nominalizări. De fapt au au fost patru. În 2011 – Povestiri fantastice (volum) și „Microtexte“ (povestire) ajunse în finală. În 2012 – „Povestea lui Calistrat Hadîmbu“ și „O hucă în minunatul Inand“, nominalizate (categoria „povestire“).

6 răspunsuri

  1. Felicitari si cat mai multe recunoasteri ale muncii in ale SF-ului!

    1. Mulțumesc mult, noi succese!

  2. Mulțumesc, Narcisa. Baftă și ție la anul pentru roman. 🙂

  3. Am votat si a iesit :). Asteptam sa votam si cartea.

    1. Mulțumesc pentru vot, Cătălin. Sper ca următoarele povești din seria Raul Colentina să-ți placă la fel de mult.

Lasă un comentariu