De la Atelier la Secție

eroi fara voie-finalSecția 14. Poate singura secție în care oamenii visează să ajungă.

Povestea începe undeva în toamna lui 2014, cînd Andreea Chebac (Bookblog.ro) și Simina Diaconu (Revista de povestiri) au pus la cale un atelier de literatură science-fiction și fantasy.

Asta după ce, în cadrul întîlnirilor Creative Writing Sundays, organizate de Revista de povestiri, am fost invitat să vorbesc despre science-fiction și fantasy. Poate atunci s-a născut ideea… după ce unul sau doi dintre cei înscriși au fost publicați în revista Argos.

Cert e că în toamna lui 2014 s-a anunțat prima ediție a Atelierului SF&F. Au fost 15 înscriși și patru „profesori de SFˮ: Marian Coman, Oliviu Crâznic, Florin Pîtea și Michael Haulică.

După încheierea Atelierului, absolvenții au înființat un cenaclu, dorind să continue ceea ce s-a întîmplat la penultima întîlnire, în care l-eam propus să facem un cenaclu, să vadă ce este, cum este și la ce ajută. Au trecut, iată, zece luni de atunci și cenaclul – Secția 14, cum l-am botezat noi – continuă și azi, înglobîndu-i, în primăvară, și pe absolvenții celei de-a doua ediții a Atelierului SF&F.

Ce înseamnă azi Secția 14? Eu cred că este cel mai grozav lucru care s-a întîmplat în sefeul românesc în anul 2014. Apariția unui grup literar, format din oameni pe care i-au adus împreună pasiunea, voința de autodepășire și, nu în ultimul rînd, talentul, îmi amintește de anii ’90, cînd Ionuț Bănuță, Sebastian A. Corn, Michael Haulică, Dănuț Ivănescu, Don Simon au constituit acel grup („cei care nuˮ – i-au zis unii) care a lăsat în urmă o antologie despre care se mai vorbește și azi, Motocentauri pe acoperișul lumii.

Dar ce este un cenaclu, dacă tot ceea ce se lucrează acolo rămîne ascuns publicului? Ce însemană un cenaclu, fără posibiliatetea de a face publice povestirile? La data apariției acestei antologii (dacă nu se întîmplă vreun accident în programul apariției revistelor Galileo și Argos), toți cei 11 membri fondatori ai Secției 14 sînt autori publicați. Ba chiar și primii doi din seria a doua a Atelierului. Pentru că asta ne-am propus cînd am pornit lucrul cu acești tineri, nu numai să le împărtășim din experiența noastră și din cunoștințele noastre despre ce înseamnă să fii scriitor de SF&F, ci să-i vedem cu povestiri scrise și publicate.

Literatura nepublicată nu există, îmi spunea un scriitor cîndva, pe vremea cînd visam să fiu și eu unul.

Antologia de față tocmai asta vrea să arate, că absolvenții Atelierului de SF&F sînt scriitori, iar scriitor nu e cel care scrie, ci acela care scrie și publică.

Așadar, dați-mi voie să vi-i prezint pe unii dintre cei mai talentați scriitori români contemporani: Mihai Alexandru Dincă, Andrei Duduman, Valeriu Tudose, Andrei Panțu, Georgian Enuță, Mihai Octavian Giulvezan, Alexandra Medaru, Alexandru Orbescu, Adrian Poenaru, Adrian Răducan, Iulia Albota.

(Antologia Eroi fără voie, Millennium, 2015. Cuvînt înainte)

 

 

Lasă un comentariu