Observator cultural, 10 septembrie 2009

obscult

În Observator cultural nr. 233 (491) din 10 septembrie 2009, articolul Creative writing.

Fragment:

Scriere creatoare i-au zis unii. Compoziţie literară i-au zis alţii. Oricum i-am spune, problema e aceeaşi: scriitorii se nasc scriitori, dar devin performanţi. Şi asta se întîmplă în timp, scriind, dar şi învăţînd cum se scrie.

Are scriitorul român de unde să înveţe cum se scrie un roman, o povestire, cum se scrie un text SF, poliţist sau de orice alt gen, în afară de studiul individual care înseamnă (totuşi) cititul marilor autori?
Îmi amintesc că, în 1995, am participat la Braşov, împreună cu cîţiva prieteni, la lansarea antologiei Motocentauri pe acoperişul lumii. Una dintre întîlnirile pe care le-am avut acolo, organizată de Cătălin Badea-Gheracostea, a fost cu studenţii de la Filologie, care aveau un seminar de creative writing (să-i zicem compoziţie literară totuşi) ţinut de Alexandru Muşina. Nu ştiu dacă Muşina sau altcineva mai face aşa ceva, la Braşov sau oriunde în România. Dar dacă nu, e mare păcat.

4 răspunsuri

 1. Asa e, e o problema foarte mare asta. Daca e sa cauti pe net, gasesti o multitudine de surse de limba engleza, foarte putine de limba romana. Sigur, sunt sfaturile primite la cenaclurile literare. Numai ca ele sunt filtrate inevitabil prin gusturile, temperamentul si, in general, latura strict umana a membrilor. Unii iti atrag atentia asupra unor amanunte de text pe care te miri si tu ca nu le-ai observat, altii iti dau linkuri la surse (tot amestecat cu cele anglo-saxone), altii te fac in toate felurile fiindca nu te-ai lovit cu ei in concepte. Nu ai parte de o sistematizare a teoriei, ci doar de observatii strict pe un anumit fragment de proza. Extrem de utile, desigur, dar care sunt doar o parte a unui mozaic extrem de complex.
  Urmaresc si eu compilatiile de pe srsff, sunt interesante. Dar ma intreb daca trebuie neaparat sa ne ghidam doar dupa ceea ce se spune/scrie/teoretizeaza in spatiul de limba engleza. Este piata romaneasca de sf/fantasy circumscrisa regulilor de acolo? Respectarea lor asigura succesul literar neaos? Este el posibil in genere?
  Sunt intrebari care graviteaza, de altfel, in dezbaterile din ultima vreme si pe care mi le pun adesea si eu.

 2. @Stefana: piata romaneasca de SF&F nu este circumscrisa tuturor regulilor de pe piata anglo-saxona. Noi avem o abordare diferita de ei (ba chiar foarte diferita), ceea ce este bine. Doar aceasta abordare diferita/voce romaneasca nu ne ajuta insa cu publicul roman, dupa cum se poate vedea din vinzarile scriitorilor straini prin comparatie cu cei romani.
  Michael se refera in articol la tehnici literare, nu la asimilarea 100% a modului american de SF&F. Tehnicile literare sint oarecum asemanatoare pe tot globul la fiecare gen in parte. Dincolo de tehnica literara, ne putem pastra „vocea”, specificul mioritic, care n-are nimic de-a face cu tehnica. Este vorba de tipul de subiecte si idei abordate, modul in care le dezvoltam si eventual rezolvam, tipul de personaje, etc, iar toate astea ne apartin. Cum scriem insa aceste idei specifice noua, ar trebui sa respecte niste reguli de tehnica literara universal recunoscute. Iar chestia asta nu o stapinim, pentru ca nu exista o scoala de scris pentru scriitorii de SF&F din Romania.
  Asta daca ne referim numai la „succesul literar neaos”.

 3. Mike, in strainatate exista scoli si cursuri pentru scriitori pentru ca acolo se poate trai din scris! E normal sa inveti cum sa-ti faci meseria mai bine si cum sa obtii bani mai multi din munca ta. Acolo a fi scriitor este o meserie.
  Aici nu se traieste din scris. Nici macar potentialii profesori la o astfel de scoala nu au succesul care sa le permita luxul asta. Aici a fi scriitor este o indeletnicire de timp liber.

 4. daca scriitorul roman o sa si invete CUM se scrie un roman, poate ca va da ceva pe piata care sa aiba … 10.000 de cumparatori? pentru ca de pe la 10.00 de exemplare vindute incolo ne putem situa si aici, in RO, in zona trairii din scris.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: