Alfred Petala, fratele lui Calistrat

— Sînt Alfred Petala, fratele lui Calistrat.

Cineva spuse asta şi toată lumea tăcu. Şi Nastasia Calimenti, şi Petruţ Tomac, şi Iancu Pohljama… Își aruncară tăcerea unul altuia și așa, rotită prin tot felul de guri, aruncată pe după gîturi firave, pe care pufușori gălbui se ridicau precum respirația pămîntului în diminețile de toamnă, încercuind mijloace strînse în corsete ori înfășurîndu-se în jurul mîinilor diafane, prinse în brățări de argint, trecînd de la un bărbat la altul, de la o femeie la alta, nevorbirea ajunse în cele din urmă în fundul sălii, în spatele divanului, unde, cu privirile duse dincolo de fereastră, Magdalena Ghica, ea, chiar ea, scormonea cu lingurița într-o farfurioară cu dulceață de cireșe amare. Și odată ce liniștea o ajunse, cuvintele aceluia, CUVINTELE, i se strecurară prin urechi, unde făcură lichidul din urechea internă să vibreze, iar vibrațiile curbară perișorii celulelor senzitive care trimiseră semnale electrice la baza creierului și apoi la cortex.

— Sînt Alfred Petala, fratele lui Calistrat, auzi și Magdalena Ghica, și atunci se întoarse.

Mai întîi căzu farfurioara. Încercînd să țină pasul cu ea, se grăbi, spre podelele lustruite cu ceară, dulceața. Apoi lingurița.

În pragul ușii stătea Calistrat, Calistrat Hadîmbu, iubitul ei Calistrat, cel care murise cu trei zile în urmă, într-un han de la marginea Bucureștiului.

Cinșpe oameni au văzut cum Raul Colentina înfipsese cuțitul în Calistrat. Cinșpe oameni au jurat pe ce aveau mai sfînt că așa s-au petrecut lucrurile. Omul din pragul ușii nu putea fi Calsitrat Hadîmbu.

Alfred Petala, fratele lui Calistrat, într-adevăr nu putea fi Calistrat. Deși alți douăzeci de martori, care stăteau prinși în liniște precum cireșele amare în siropul din dulceață, ar fi putut jura pe ce aveau ei mai sfînt că el era în ușă, Calistrat Hadîmbu, ăl de murise.

— O caut pe Magdalena Ghica, mai spuse bărbatul priponit în pragul ușii.

De parcă mai era vreun dubiu cine era ea, Magdalena Ghica. De parcă nu se făcuse deja un culoar de la el pînă la ea. De parcă privirea ei, care trecea de la farfurioara spartă de podea la bărbatul din ușă, nu spunea ca să audă și pietrele din fîntîna de-afară: „Sînt Magdalena Ghica, ultima iubită a lui Calistrat. Cred că ultima”.

Și așa s-au întîlnit și s-au cunoscut Alfred Petala din Vizireni, fratele lui Calistrat Hadîmbu, și Magdalena Ghica din Lugoj.

(12 februarie 2015)

Un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: