Jurassic Hyde Park 2

Cu o săptămînă în urmă am pornit cu Horia Ursu un blog nou: Jurassic Hyde Park. Despre lumea sefeului românesc. Despre oameni, fapte, întîmplări.

În primul episod am vorbit despre Final Frontier 7.

Azi – episoadele apar pe blog duminica dimineața –  am vorbit despre revistele SF&F. Ne-a iești prima parte doar, la modul general. Vom dedica un episod analizei concrete revistă cu revistă.

Ni s-o fi părut că avem prea mulți prieteni de ne-am apucat de așa ceva. 🙂

Începutul:

Mike: Vorbim despre reviste? Hai să vorbim. Era o vreme, nu cu mulți ani în urmă, cînd număram vreo zece reviste: ArgosBiblioteca NovaFantasticaFicțiuni.roGalileo Online și Galileo (pe hîrtie), Helion Online și Helion (pe hîrtie), NautilusRevista de suspansSuspans.ro.

Dintre ele, în primele trei luni din 2018 au apărut: Argos (numărul 18, martie; revistă trimestrială), Fantastica (nr. 18; una, două apariții pe an), Gazeta SF (nr. 82, 83, 84; revistă lunară), Helion Online (nr. 80, 81, 82; apar 10 numere pe an), Helion pe hîrtie (nr. 1-2; revistă cu două-trei numere duble pe an), Nautilus (reapare din martie; revistă cu actualizare zilnică), Revista de suspans (nr. 46, 47, 48; revistă lunară). Mai sînt reviste care au apărut anul trecut, dar nu au încă nici o apariție în acest an: Biblioteca Nova (revistă anuală). În sfîrșit, putem vorbi despre celelalte publicații care acordă spații literaturii SF&F: Ficțiuni.roEgophobiaȘtiință&TehnicăObservator cultural (două rubrici despre SF&F).

E mult? E puțin?

Horia: Ai uitat, la alea de-acum cîțiva ani, o piesă importantă: CPSF Anticipația cu almanahul aferent. Iar dintre cele curente, Zinul lui Lucian Oancea și Paradoxultimișorenilor de la Wells.

Teoretic, ar fi de ajuns. Poate chiar un pic prea mult, dacă ținem seama că numărul posibililor colaboratori e relativ mic și mai toți colaborează la una, două sau chiar toate revistele astea, fie cu proză, fie cu non-ficțiune (recenzii, articole etc.). Ce e de observat e că s-au împuținat pînă aproape de dispariție revistele pe hîrtie. Au rămas să mai lupte pe piață exact două astfel de publicații, ambele cu o distribuție inexistentă și ambele cu o arie de interes (și de selectare a colaboratorilor) strict locală: Helion și Paradox.

Mike: Și Zin, de care tocmai mi-ai amintit.

Întregul articol pe blogul Jurassic Hyde Park.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: