Interviu în Știință & Tehnică, nr 54 (martie 2016)

A apărut Știință & Tehnică nr.54 (martie 2016).

Pe 3 pagini se lăfăie un interviu cu mine, realizat de Horia Nicola Ursu. Lipsesc ultimele 3 întrebări/răspunsuri, dar zice la revistă că interviul poate fi citit integral pe site-ul revistei.

Să sperăm că o să pună șiinterviul pe site, deocamdată nu e.

revista-stiinta-tehnica-54-martie-2016-1

O întrebare:

Care-i treaba cu genurile minore: F&SF, literatura pentru copii şi tineret, literatura noir şi poliţistă, poveştile de dragoste? Există cu adevărat delimitări de gen în literatura noastră?

 

Te referi la literatura română? Există în măsura în care există în orice literatură. Sînt scriitori care toată viața scriu un singur fel de literatură, pe care critica a categorisit-o ca fiind SF, fantasy, horror, mistery, thriller… și nu numai. Că mai avem roman de dragoste, roman istoric etc. Nefericirea e că, plecînd de la tema abordată și recuzită, se consideră că unele categorii sînt „mai superioareˮ decît altele. Pînă la urmă se pare că, dacă nu putem spune despre o carte că e SF, sau de dragoste, sau polițistă, zicem că e literatură înaltă. Și de-abia dup-aia discutăm cîte de înaltă sau de joasă e înălțimea aia. Pot fi cărți SF, fantasy sau polițiste excelente, pentru că scriitura este una care atinge excelența. Și îmi amintesc acum (fals, am tot timpul în cap cartea asta) de Un fel de basm al lui Graham Joyce, o carte superbă, o poveste minunată și minunat scrisă, încadrată la fantasy, pentru că e cu zîne, spiriduși sau ce-or fi ăia. Toată snobilimea într-ale literaturii va sări peste ea pentru că „noi nu citim sefeuriˮ. Să fie sănătoși! Habar n-au ce pierd. Cînd au citit Numele trandafirului nu s-au gîndit că e un roman polițist. Cînd au citit Solaris nu s-au gîndit că e un roman de dragoste. Cînd au citit Povestea slujitoarei sau 1984 nu s-au gîndit că sînt romane SF. Pînă la urmă știm – și toată lumea știe – că există doar cărți bune sau proaste. Iar calificativul ăsta îl dau numai cei care citesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: