Însemnări în povestașă

Există un cuvînt pentru fiecare lucru, pentru fiecare acțiune, pentru fiecare idee. Nu în toate limbile. Nu în limba română, care este o limbă povestașă (adică dacă vrei să exprimi ceva pentru care alte limbi au un cuvînt, trebuie să povestești despre ce e vorba).

Unul dintre lucrurile pentru care alții au cuvinte e ăsta:

procafeinating

Cu acea cafea alături (o beau dintr-o cană luată de la Vasamuseet în 2013), dau iama prin ce s-a adunat în folderul (iată-mă păcătuind, că doar am învățat că i se spune directór) 201410 (adică octombrie 2014, dar dacă vrem să avem o oarecare ordine… aplicăm iar ceea ce știm).

Și ce-avem aici? (cum sună o vorbă șugubeață)

serian readers octombrie 2014

Pe 25 octombrie (sîmbăta viitoare) mi-s invitat la Serial readers, unde cartea lunii este Fundația, de Isaac Asimov. Evenimentul pică numai bine, pentru că Paladin tocmai a scos cel de-al treilea volum al seriei, A doua Fundație (în traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu). Așa arată cartea, a 17-a apariție F&SF a editurii.

Isaac-Asimov-A-doua-Fundatie(Paladin,2014)

*

Știre din presa online: a apărut un nou tip de sex. Din ce spun ăștia, e vorba despre petting. Care era nou și acum 40 de ani. 🙂 Ba chiar și prin anii 50 ai secolului trecut. Ca să nu mai zicem că, pînă la urmă, e un soi de proză vorbită de toți Jourdain-in-Love.

*

Lingonberries și cranberries. Noi le zicem tot merișoare. Dar ce sînt, de fapt, merișoarele? Iaca dicționarul:

merisor cu doua numeDeci merișor se cheamă și Vaccinium vitis-idaea, și Pyrola secunda. Și merișor e totuna cu perișor.

Din categoria Logica constă în lipsa ei.

*

Ce lucrăm noi azi? Duminică? Ce alegen din ce avem? Redactat pentru editură (preredactare, să zicem). Pregătit două numere de revistă (de reviste, mai bine zis). Pregătit ediții noi ale cărților mele. Pregătit două antologii (probabil nu va fi decît una).

Am zis duminică? Da…

Atunci citim Kristina Ohlsson (păcat că n-am și o variantă în suedeză, să verific niște lucruri în versiunile română și engleză) și ne pregătim de o cafea cu prietenii. Dacă am avea la ea și kanelbulle… i-am zice liniștiți fika. O lăsăm pentru la vară. Sau, cine știe? 🙂

Fika_kaffe_bulle800w

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: