ARGOS UNU

argosunu-final-frontLa Bookfest va apărea prima antologie realizată cu texte publicate în revista Argos, în primul ei an de apariție.

Lansarea va avea loc sîmbătă 31 mai, ora 15.30, la standul Herg Benet – Corp C1, stand B22 (după lansarea cărților Millennium Books).

CUVÎNT ÎNAINTE

În România se scriu povestiri tot timpul, scriitorii români au un har nesmintit pentru proza scurtă, iar înșiruirea de povești – fie că poartă numele de revistă, culegere sau antologie – este respirarea firească a cuvintelor, este felul lor de a exista pentru noi.

O respirare este și antologia de față, alcătută din povestiri care au apărut în primul an de existență al revistei Argos science fiction & fantasy.

N-aș zice că este un best of Argos, pentru că au rămas pe dinafară texte care oricînd ar putea intra într-o antologie best of 2013, sau 2014, sau ce criterii o mai găsi de cuviință să aplice un viitor antologator (sau chiar cel care semnează mai jos, într-o ulterioară întreprindere).

Am selectat aceste zece texte lăsîndu-mă în voia simțurilor, a instinctului, părîndu-mi-se că ele dau bine așa cum sînt, unele lîngă altele, unele după altele. Sînt povestiri despre conspirații galactice, despre artefacte, despre invazii extraterestre, povestiri distopice, military SF, adică veți întîlni în această carte proză fantastică, science-fiction și fantasy (m-aș mai putea alinta vorbind despre realism magic, fantasy istoric etc.).

Cît despre autorii care le semnează… ei aparțin ultimelor trei (patru?) generații/promoții de prozatori F&SF: de la optzeciștii Aurel Cărășel, George Lazăr și Marian Truță, la nouăzeciștii Marian Coman, Radu Pavel Gheo, Dănuț Ivănescu, Doru Stoica, încheind cu cei apăruți după anul 2000, ba chiar după 2010: Oliviu Crâznic, Ștefana Cristina Czeller, pînă la cel mai proaspăt dintre ei, Andrei Gaceff. Sînt autori care au publicat o carte, sau nouă, sau nici una. Sînt autori care au premii la convențiile naționale de SF, au unele dintre premiile consacrate ale prezentului (Colin, Hobana, Galileo) sau au premii la convențiile europene de SF (patru dintre ei).

ARGOS UNU (observați promisiunea ascunsă în acest titlu, da?) este o selecție din ce are mai bun literatura F&SF din România de azi.

Michael Haulică

CUPRINS

CUVÎNT ÎNAINTE.
Oliviu Crâznic – Edana Rose
Marian Truță – Norii, cerul
Marian Coman – Omulețul din perete
Aurel Cărășel – Rugă pentru străbuni
Radu Pavel Gheo – Turnul de calcar
George Lazăr – Bal mascat
Doru Stoica – Invazie cu Oaie Cheală
Andrei Gaceff – Călătorul de plumb
Ștefana Cristina Czeller – Trecător printre oglinzi
Dănuț Ivănescu – Sfîntul Grigorie Ciungul
CUVÎNT DUPĂ.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: