Mirări de toamnă

1. Cam care ar fi probabilitatea ca în România să fie 3 (TREI) festivaluri de literatură importante (București, Timișoara și, începînd din acest an, Iași) și două dintre ele să se desfășoare în același timp?

Ce e în neregulă cu asta?

Timișoara:

FILTM

Iași:

FILIT

Avem o bubă, nu? Mama, buba!

2. Și că tot veni vorba de FILIT (tare faină-i chestia aia cu Can you FILIT?), în program, sîmbătă este un eveniment dedicat literaturii SF:

10.00 – 14.00, Galeriile Pod Pogor

Science-fiction în România, vernisaj și colocviu

Organizat de Muzeul Literaturii ROmâne Iași, în colaborare cu Bublioteca Județeană Iași, moderat de George Ceaușu.

Nu tu participanți, nu tu invitați.

O avea dreptate Nicolae Manolescu (sau cineva insistă să aranjeze lucrurile astfel încît să pară că dom profesor are dreptate) cînd afirmă că literatura SF în Romînia a cam dispărut. Că despre ce literatură vorbim, dacă nu e nici un scriitor invitat? Nu există literatură fără scriitori, nu sînt scriitori SF invitați, deci, simplu, nu există literatură SF în România. Dar avem colcviu despre ea.

Mă mir de toamnă.

3. Și dacă tot am vorbit de adunare și colcviu despre literatura SF românească, să mă mai mir o dată.

Anul trecut s-a anunțat că în 2013 Convenția Națională de F&SF va fi la Iași. Cînd cu FILIT, apăruse ideea (excelentă!) de a integra RomConul în FILIT – nu-mi amintesc ca o altă convenție SF să fi fost parte a unei manifestări culturale românești.

Am aflat că nu s-a dorit. RomConul va avea loc la Iași, cum s-a stabilit, dar peste vreo două săptămîni. Acuma ce să cred? Că oamenii chiar nu vor să amestece sefeul cu literatura… Și-atunci de ce ne mai mirăm că nici literatura nu se amestecă cu el? Pînă la urmă, dragoste cu sila chiar nu se poate, iar sindromul Stockholm… mai bine să nu vorbim de Stockholm, că joacă în altă ligă.

Am auzit că cineva ar fi spus că ideea de RomCon în FILIT ar fi fost avansată prea tîrziu, măcar cu o lună înaite dacă s-ar fi pus problema… Deocamdată nu știu să se fi anunțat vreun program al RomConului – deduc că el nici nu exisră, că încă se încropește… Deci de ce era nevoie de o lună?

Altcineva spunea că „ROMCON, ce-o fi el, ar fi o sectiune a FILIT-ului, si chiar mai putin de-atat, ceea ce sigur n-ar fi un ROMCON”. Adică de ce să fim o parte din ceva măreț, cînd putem să fim un întreg minuscul?

Mă mir și eu. Așa, de toamnă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: