ARGOS nr.1 – noutăți

Încă trei texte pe site-ul ARGOS:

PROZĂ

– Liviu Surugiu – Atavic (fragment de roman)

RECENZII

– Dan Doboș – Julieta, ROmeo și ochelarii de realitate amplificată (despre Anul terminal, de Florin Pîtea)

ARTICOLE

– Michael Haulică – Un francez la Paralela 45

Fragment:

Daniel-Philippe de Sudres este un scriitor francez de care puteam să nu aud toată viața dacă nu mi-ar fi trimis Magda Cârneci cartea lui, “Statul”-Internet, apărută într-o ediție bilingvă, româno-franceză, în 2006, la Paralela 45 (traducere de Letiția Ilea).

Iată ce spune Magda Cârneci în textul introductiv: “Iată un roman de o factură încă prea rară pe piața românească și francofonă de carte: un roman simultan științific și politic, de science-fiction speculativ și angajat, dar și un roman moral și educativ pentru cei tineri și mai puțin tineri.”

Bun. Deci avem un roman SF scris de un autor francez mai puțin (sau deloc) cunoscut publicului din România (cel puțin publicului de SF).

A apărut, nu l-a văzut nimeni, nu l-a comentat nimeni, titlul nu i-a circulat din gură-n gură, din blog în blog, cum se întîmplă de obicei.

De aici putem merge în două direcții: fie aceea în care discutăm soarta autorilor de SF străini, care nu scriu în limba engleză (cîți au apărut în românește, cîți vor apărea, de ce nu apar mai mulți etc.), fie aceea în care vorbim despre cărțile SF apărute la edituri care nu au colecții specializate, dar mai scapă din cînd în cînd cîte un SF, și care este atitudinea lor față de aceste “scăpări”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: