Geamlîc de februarie

Realitatea.net: „Pe de alta parte, site-ul oficial al lui Ajax apreciaza ca Steaua s-a calificat datorita suportului fantastic din partea publicului.”
SUPORT (Fig. Ajutor, sprijin, reazem) este în DEX ediția 2009. Ne-am scos!

*

Ovidiu Leonte publică pe bookblog o recenzie la romanul Hîrtiile masculului, de Silviu Gherman, pe care o intitulează Renașterea SF-ului românesc.

Iată preambulul:

SF-ul românesc a intrat într-un con de umbră în ultima vreme. De când George Anania și Romulus Bărbulescu scriau Ferma oamenilor de piatră, Paralela-enigmă sau Doando iar Mihail Grămescu publica Phreeria – Epopee exotică a trecut mult timp, iar literatura română a abordat multe genuri, dar nu și SF-ul. Sau prea puțin SF-ul. Cu excepția câtorva nuvele și povestiri, acest gen literar nu a fost tratat de prea mulți autori autohtoni: Liviu Radu, Dan Doboș și încă puțini câțiva, care au scris cu precădere povestiri sau nuvele. Dar iată că Silviu Gherman are curajul să accepte provocarea de a reînvia un domeniu literar ce părea apus, iar romanul Hârtiile masculului îi face cinste.

Să fi citit autorul acestor rînduri Istoria lui Nicolae Manolescu, în care se spune că sefeul românesc și-a cam dat duhul? Nu știu. Dar SF românesc sigur n-a citit în ultimii 20 de ani.

Reiau fragmentul ăsta:

Cu excepția câtorva nuvele și povestiri, acest gen literar nu a fost tratat de prea mulți autori autohtoni: Liviu Radu, Dan Doboș și încă puțini câțiva, care au scris cu precădere povestiri sau nuvele.

și îl pun alături de aceste cuvinte, scrise de Ioan Alexandru Despina despre producția de SF a anului 2012:

Cu peste 300 de povestiri scurte publicate în cele şase reviste analizate, se poate spune că anul 2012 a fost unul destul de prolific pentru lumea sf & f de pe la noi, deşi nu toate prozele s-au încadrat în aceste genuri.

Competiţia destul de mare (am numărat 118 autori) este, de asemenea, un lucru benefic, echilibrând întrucâtva uşurinţă cu care se poate publica şi stabilind un anume clasament valoric.

Un alt citat interesant e acesta:

Deși începutul real și proliferarea subiectului societăților post-apocaliptice a fost reprezentat de fapt de lansarea filmului Mad Max, tema aceasta a fost cu adevărat acceptată atunci când zvonurile că resursele combustibile fosile sunt pe cale să se epuizeze s-au combinat cu evenimentele politice care au dus la invadarea de către America a mai multor țări cu rezerve petroliere deloc de neglijat. Atunci au apărut romane ca Sfârșitul de Kevin J. Anderson și Doug Benson, Cantică pentru Leibowitz de Walter M. Miller sau, mai recent, Jocurile foamei de Suzanne Collins.

Cu atît mai interesant cu cît Mad Max a apărut în 1979, iar Cantică pentru Leibovitz în 1961…

*

Pe site-ul ICR:

Sunt cazuri care atestă fără putință de tăgadă irosirea de resurse pe activități superficiale, pe alocuri derizorii. La nevoie, vom reveni cu amănunte.

Și ce faci? O dai la Războiu? Bravo, nea Gogule!

*

O întrebare revine, obsesiv, în ultima vreme, în interviurile cu scriitori români publicate în Helion Online:

Cum îţi explici reculul autorilor români de gen, mai puţin citiţi şi editaţi, poate şi în dauna unor producţii consumiste? Nu mai are anticipaţia imaginaţie? Nu mai are cititorul?

Reiau numărătoarea lui Ioan Alexandru Despina: în 2012 peste 100 de autori au publicat peste 300 de texte. Plus cele vreo 20 de cărți…

Se publica mai mult acum 5 ani? Acum 10 ani? 15?

*

Vreau un tricou cu poza asta:

nirvana-poza-tricou

Anunțuri

3 răspunsuri

  1. E clar că domnul de la începutul articolului, tov. Silviu Gherman, este informat…

  2. Ovidiu Leonte este cel „informat”. Silviu Gherman este autorul romanului în discuție.

    1. aveam impresia că am scris Leonte.. mda…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: