Observator cultural, nr. 660. Cătălin Badea-Gheracostea despre Transfer și Taxidermie

În numărul 660 al revistei Observator cultural din 7 februarie (și în ediția online din 8 februarie) Cătălin Badea-Gheracostea scrie un articol cu titlul „Narcise pentru transferul de putere din SF-ul românesc”.

În articol este vorba depre o schimbare în sefeul românesc, și nu numai de generație. Iar argumentația se sprijină pe romanul Taxidermie, de Narcisa Stoica, și pe cartea mea, Transfer (ambele publicate de Millennium Books în noiembrie 2012).

Deși mă voi folosi de doar două nume și de două cărți pentru a argumenta noul reper critic, vreau să se înțeleagă că schimbarea de acum este o creștere organică, poate prima metamorfoză întru totul literară, străină de influențe politice și sociale, pe care ficțiunea speculativă românească o trăiește în întreaga sa istorie. În același timp, nu cred că aș fi putut alege sau aștepta alte două volume mai bune pentru demonstrația de mai jos.

Iată finalul:

Un chiasm ca argument al alegerii punctelor de reper: trebuie să fie un moment special dacă un scriitor veteran este avangardist, iar o debutantă este neoclasică… Îmi place cum începe 2013!

Iar despre Transfer… un posibil praz:

Michael Haulică, prin romanul Transfer, îndeplinește ce s-a promis în manifestul „Celor care Nu“, un ragnarok cu umlaut sau fără, și anume înnoirea fic­țiunii speculative românești prin „simpla“ preluare a tehnicilor narative și discursive folosite deja de ceva vreme de optzeciști (textul manifestului suna mult mai bătăios…). Este o înscriere în cercul povestitorilor Nedelciu-Groșan-Crăciun-Oțoiu, închis cu Mușina cel din Nepotul lui Dracula, care, iată, își găsește în Michael Haulică un comiliton pentru Noul Divertisment.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: