Știință&Tehnică nr.21, ianuarie 2013

S&T21-ian2013A apărut numărul pe ianuarie al revistei Știință & Tehnică.

Rubrica Știință & Ficțiune conține un interviu cu traducătorii Cristina și Ștefan Ghidoveanu.

Fragment:

M.H.: Şi întrebarea de final: Credeţi că sefeul, prin unele povestiri sau cărţi, poate fi parte a unui soi de activism ecologic, sociologic…? Dincolo de o poveste bine scrisă, sefeul este şi altceva?

 Ș.G.: Cred că SF-ul, mai ales prin latura sa de avertisment, produce deja o influenţă asupra societăţii, dacă nu una evidentă, cel puţin una subtilă. De exemplu, 1984 a lui George Orwell este destul de des citată în context politic şi cred că a intrat undeva în subconştientul oamenilor ca model la care nu vrem să ajungem (sau să ne întoarcem — noi, în România, ştim despre ce vorbim, nu-i aşa?). Nu cred însă că trebuie să alunece spre activism în mod forţat. O poveste îşi va face efectul dacă este bine scrisă, dar mai ales dacă ideile pe care le susţine vin în completarea tendinţelor generale ale societăţii.

Cele trei cărți recomandate: Mileniu, de John Varley (Trei, 2012, trad, Mihai-Dan Pavelescu),  Premiile Galileo 2012 (antologie de Horia Nicola Ursu, Millennium Books, 2012) și Insula pescărușilor, de Mircea Liviu Goga (Eagle, 2011).

În rubrica sa Clubul nemuritorilor, Mircea Opriță scrie despre „Ciborgologia ca știință”.

Un răspuns

  1. Ador sf-urile.Nu am decat o carte sf pe rafturile mele,dar am mai multe ebook-uri.Preferata mea este Eu,robotul de Asimov si pe locul 2 Ciberiada de St.Lem.Cred ca sf-ul ne invata cum sa intelegem lumea si viata mai bine,sa gandim mai profund,deci nu e un simplu gen de carte de citit si aruncat intr-un colt.Ramane in mintea cititorului si il ajuta sa ia decizii mai bune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: