Știință & Tehnică nr.14, mai 2012

A apărut numărul 14 al revistei Știință & Tehnică.

La rubrica mea, Știință & Ficțiune, un articol despre Steampunk. A doua revoluție, antologie de Adrian Crăciun (Millennium Books, 2011). Despre eforturi și despre reușite.

Intro:

Adrian Crăciun, editorul antologiei Steampunk. A doua revoluție, lasă să se înțeleagă, în partea lui de making of, că a doua revoluție este cea a imaginației. Lasă să se înțeleagă că până și un gen cu deosebire imaginativ, cum este science-fictionul, este bântuit, dîn când în când, de revoluții. Care pot avea ca obiect temele, modalitățile de exprimare sau însuși genul (subgenul).

Revoluția declanșată de antologia de steampunk românesc poate fi descoperită, frază cu frază, element cu element, în cele paisprezece declarații strânse în broșura Povestea poveștilor sau The Making of Steampunk.ro, în care antologatorul, prefațatorul, redactorul, editorul și cei zece autori au povestit fiecare despre munca lui la această antologie.

Despre cum s-a născut steampunkul românesc este vorba în rândurile următoare.

Cele trei recomandări sînt: Cassandra Clare – Prințul mecanic (Leda, 2012, trad. Bogdan Alexandru Sasu şi Shauki Al-Gareeb), Mircea Opriță – Călătorie în Capricia (Eagle Publishing House, 2012) și Războinicii, antologie de Gardner Dozois și George R.R. Martin (Nemira, 2012, colecția Nautilus).

Alte recomandări din revistă: Dan Merișca – Revoltă în labirint (Opera Magna, 2011) și Orson Scott Card – Navele Pământului (Nemira, 2012, colecția Nautilus, trad. Antuza Genescu).

În cuprins mai găsiți: Alexandru Mironov – „Școala, altfel“ (editorial) și Mircea Opriță – „Mai inteligent ca Asimov“ (Clubul nemuritorilor).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: