Observator cultural, 17 februarie 2012

În nr. 612 al revistei Observator cultural, din 17 februarie 2012 (versiunea online), la rubrica FANTASY & SCIENCE FICTION, partea a treia (ultima) a unui interviu cu Mircea Opriță, plecînd de la antologia de SF românesc pe care o va publica anul acesta în Spania: Partida spaniolă (III). „Critici de meserie? O, da!“.

FRAGMENT

Michael Haulică: Ne întoarcem în România. Știu că aveți în plan o Mare Antologie a Anticipației Românești (Editura Eagle). Cîte volume vor fi? Cînd va apărea primul volum? Vorbiți-ne despre acest proiect.

Mircea Opriță: Proiectul e amplu, vor fi douăsprezece volume structurate tematic. Cu excepția ultimului, care adună texte critico-teoretice importante, toate celelalte conțin povestiri. Faptul că nu mai sînt constrîns de limite tipografice atît de severe precum cele cu care se confruntă antologia pentru Spania mi-a permis să fac loc în sumarele volumelor și unor autori care, de altfel, o merită din plin: Aramă, Colin, Kernbach, Bugariu dintre cei „cu vechime”, dar și George Ceaușu, Dănuț Ivănescu, Ana-Maria Negrilă, Ona Frantz, Costi Gurgu, Marian Coman, mulți alții. Vor fi și texte scrise de tinerii lansați mai recent cu povestiri remarcabile, dar îi prefer pe aceia care au trecut proba volumului de debut. Mugur Cornilă, care s-a angajat să publice la Editura Eagle toate volumele grupat, într-un an sau doi, a avut însă neplăcerea de a-și vedea refuzat proiectul de finanțare solicitat Ministerului Culturii, ceea ce înseamnă că Marea Antologie își va scoate volumele în public pe rînd, în anii ce urmează. Pe primele două, Aventura spațiului și Aventura timpului, le-am văzut deja anunțate, sper să le și putem găsi la vreun tîrg de carte din acest an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: