Știință & Tehnică, nr.10, ianuarie 2012

A apărut numărul 10 (ianuarie 2012) al revistei Știință & Tehnică.

Cele două pagini de care sînt responsabil le-am dedicat lui Sebastian A. Corn și povestirii sale „Epideemia“, publicată în antologia Millennium Fantasy & Science Fiction (Millennium Press, 2009, antologatori Michael Haulică și Horia Nicola Ursu): o prezentare a povestirii, o prezentare a autorului și un interviu cu acesta.

Iată introducerea interviului:

„Nu mai văd decît cu ochii!“ exclamă un personaj din povestirea „Epideemia“, de Sebastian A. Corn. Într-o lume în care medicina e practicată de vraci, dar cu ajutorul programării și nanoboților, în care, după o nouă glaciațiune, oamenii trăiesc în comunități amintind mai degrabă de Vindecătorul decît de Adrenergic!, ca să ne raportăm la alte scrieri ale autorului, personajele sunt desprinse parcă din studiile despre postumanism sau vin să le completeze, așa cum o fac autorii de SF, propunând o simulare. „Epideemia“ este o povestire de întindere medie, dar semnificativă pentru sefeul care se scrie la ora actuală în lume, pentru felul în care particula S din SF capătă noi valențe. O discuție cu autorul ei, Sebastian A. Corn, e binevenită pentru a intra și noi în tainele sefeului din secolul XXI.

și o întrebare, cu răspuns cu tot:

M.H.: Dar crezi într-o epocă postumană? Vor exista niște îmbunătățiri care vor face ca omul să treacă într-o nouă etapă a evoluției?

S.A.C.: Nu cred într-o epocă postumană. Specia omenească este suficient de orgolioasă şi de egoistă ca să nu lase frâiele din mână, ea controlează şi supune mediul, asta a făcut de când s-a agregat în triburi, clanuri etc. Cât despre îmbunătăţirile necesare pasului următor, le-aş încadra în trei sectoare. Sănătatea şi controlul maladiilor, ba chiar şi „viaţa fără de moarte“ ar fi unul dintre ele, iar nanotehnologia şi cercetarea genetică vor purta povara în această privinţă. Aştept un Einstein al ştiinţelor biologice. Sper să nu întârzie prea mult, pentru că abia de la acest gânditor încolo vom putea vorbi de un pas ştiinţific major.

Călătoria în spaţiu este o altă „îmbunătăţire“ evolutivă, mai ales că prezervarea speciei depinde de acest aspect. Poate că exploatarea unor resurse noi, la care aş adăuga necesitatea unor „exclave“ politice vor determina marea plecare… Scenariul nu mi se pare fantezist: asta ne e soarta, să mergem mai departe, să controlăm medii tot mai vaste.

Aspectele discutate mai sus trebuie să funcţioneze, însă, în altă realitate economică. Mă refer la o realitate în care speculaţia financiară să fie repusă la locul ei firesc. Banii trebuie să genereze cercetare, tehnologie nouă, producţie, nu să-şi fie scop exclusiv. Altminteri, banii nu vor genera decât alţi bani, ceea ce este un cerc vicios stupid, din orice punct de vedere public. Nu-mi imaginez, pe termen lung, o lume administrată de contabili. Nu am idei de stânga – dar speculaţia financiară pentru sine însăşi nu mi se pare nici capitalism, nici rentabilă pe scală istorică.

*

Cele trei recomandări de lectură sînt: Melcul pe povîrniș, de Arkadi & Boris Strugațki (Paralela 45, 2011, traducere de Valerian Stoicescu, postfață de Liviu Radu), 3011: Odiseea finală, de Arthur C. Clarke (Nemira, 2011, traducere de Vlad Constantin), Adrenergic!, de Sebastian A. Corn (Milennium Books, 2011).

*

Mircea Opriță scrie despre „Clonarea terapeutică“ la rubrica lui, Clubul nemuritorilor, iar Liviu Radu și Forin Pîtea contribuie cu articole, alături de Adrian Nicolae, editor S&T, la rubrica Ucronie, tema în discuție fiind „Dacă omul ar fi fost astăzi contemporan cu Homo neanderthalensis?“. Editorialul lui Alexandru Mironov se intitulează „Lumea-de-după-Gogle“.

Anunțuri

Un răspuns

  1. Mulţumesc pentru semnalare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: