Sicovolul

(Poveste de pe net)

Marian Coman, care a publicat luna trecută un volum de povestiri în limba engleză, este invitat să scrie pe un blog (american) despre sefeul din România. Și scrie un articol despre cîțiva autori care-i plac lui.

Ce face un românaș de-al nostru (o semna el Sick of all, dar se simte că are un amor nebun cu capra vecinului)? În loc să scrie că dragii mei, sefeul românesc e mult mai bogat, și decît rîndurile astea despre 4-5 scriitori (care mie nu-mi plac), mai bine scria Coman o listă cu 20 de (alți) scriitori, după cum urmează. Și pac, dădea lista la gazetă, cu autorii LUI preferați.

No.. omul, ca tot românul, se apucă și-l brafturește pe Horia Nicola Ursu cu tot cu editura lui (care, se știe, face mari deservicii sefeului românesc, publicînd numai în acest an cinci volume individuale din cele șase-șapte, și două antologii din cele trei apărute pînă acum cu autori români), îl brafturește pe Jeff VanderMeer, un cunoscut scriitor și editor american, cîștigător de World Fantasy (de două ori), pentru marea vină de a-l fi inclus pe Horia într-una dintre antologiie lui și a mai și scris frumos despre cartea în engleză a lui Coman…

Eu credeam că e frumos gestul lui VanderMeer de a scrie, pe blogul lui, despre cartea unui scriitor român pe care l-a cunoscut, cu care a fost coleg de antologie cîndva, cu care s-a întîlnit în România… Eu credeam că orice se scrie despre un scriitor român în afară face bine tuturor scriitorilor români și sefeului românesc în general. Pentru că sînt atît de rare aceste vorbe bune și sînt atît de puțini autorii români care reușesc să facă ceva pe plan internațional, să publice o povestire, un volum…

Oare de ce trebuie mereu să ne batem joc și să distrugem tot ceea ce construiesc alții?

Poate într-o zi se vor sătura de noi și ăia cîțiva care ne mai bagă în seamă. Și vor ajunge la concluzia că n-are rost să se lege la cap cu niște tîmpiți. Că asta sîntem, zău!

Rușine, sicovolule, oricine ai fi!

10 răspunsuri

 1. God. Iar faze de-astea. Deci, repet: God.

 2. Eu credeam că sicovolul e ceva animal exotic. Da’ uite-l că e cît se poate de neaoș 🙂

 3. 😦 După ce că suntem puţini…

 4. muie lui, muie lui, muie sicovolului 🙂

 5. sad…
  a scris ceva si despre „the abbey”? sau nu intra la „real romanian sf literature?”

 6. E clar ca sicovolul este rau intentionat, nu se poate sa vorbesti asa despre un editor care incearca sa publice ceva, bun sau rau, in bucatarie sau in sufragerie, dar macar o face cu onestitate. Daca nu iti place ce publica, spune de ce sunt proaste materialele respective, chiar daca nu dai alte variante. In acelasi timp, si comparatia cu Gibson este cam nepotrivita, cred ca nici lui Michael Haulica nu-i convine comparatia. Dupa cate am citit eu, domnul Haulica are un stil propriu, care ii individualizeaza si ii potenteaza scriitura, daca ar fi un Gibson roman, n-ar avea nici un farmec. Si nu in cele din urma, nu sunt de acord cu solidaritatea cu orice pret a romanilor in fata strainatatii. Sicovolul are tot dreptul sa desfiinteze romani pe bloguri anglo – americane, pacat ca nu o face cu cap!

 7. Jos palaria pentru Marian Coman! Sper sa fie doar primul pas in cucerirea pietei de limba engleza!
  Iar pentru Sicovol, ii doresc din tot sufletul sa ii vada publicati in engleza (si nu numai) pe domnii Michael Haulica si Doru Stoica! Cat mai curand!

 8. Sicovolul este un animal care face parte din categoria celor cu doua picioare si care maninca numai laturi. A aparut de curind si este ofticat ca altii sunt publicati si bagati in seama iar el „somitate” nu are nici un cuvint de spus. Spurcat si blestemat sa fii Sicovolule! Esti un gunoi uman!

 9. așa. și de parcă n-ar fi fost de-ajuns sicovolul, mai vine și voicunike pe Grasping și arată că noi, băieții de după blocurile din Romanica, știm și limbaj de mahala… că ne-am dat în stambă, dar nu ne-am pus și poalele-n cap. păi nu? așa că băieții de la Grasping i-au șters comentariile domnului voicunike. bine-au făcut! bine-ar fi făcut și voicunike să se abțină.
  nicule, ce-ai făcut tu e un fel de „nu-i frumos să înjuri, mă boule, tu-ți morții mă-tii!“
  înțelegi că între tine și sicovol nu e nici o diferență? v-ați comportat la fel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: