Observator cultural, 22 iulie 2011

În nr.584 al revistei Observator cultural, din 22 iulie 2011 (versiunea online), la rubrica FANTASY & SCIENCE FICTION, Fabulaţii cu filon analitic (I) – prima parte a unui interviu cu Cristian-Mihail Teodorescu.

Fragment:

Începem discuţia noastră abrupt şi îţi propun să abordăm o temă mai puţin prezentă în discuţiile din ultima vreme: legătura dintre profesia de bază a scriitorului (tu, de pildă, eşti fizician) şi activitatea lui ca scriitor. Unde intervine meseria ta în proza pe care o scrii? În ce texte? Şi cum?

Intervine destul de des, dar nu în mod direct. Poate pentru că îmi place să mă cred o pasăre rară, un autor de „hard science fiction“. Însă aş remarca un lucru: povestirile care-mi „ies“ (zic eu) cel mai bine nu sînt din domeniul meu direct de competenţă. Ştii, probabil, că am destul de multe povestiri despre inteligenţa artificială, eu nefiind deloc un specialist în acest domeniu. Am făcut ceva programare la viaţa mea, mă ocup în continuare de programe specifice pentru ce-mi trebuie mie la serviciu, dar nu sînt deloc un specialist IT. Cu toate acestea, am „comis“ o sumedenie de texte care se pare că au „prins“. Iarăşi, probabil că aş putea scrie ceva relativ de succes pe teme de biologie sau de medicină, unde nu am decît cunoştinţe destul de aproximative. Cred că nu voi reuşi niciodată să scriu un text viabil în care ideea SF să fie strict din domeniul meu de competenţă maximă (fizica corpului solid), deşi şi aici s-ar putea fabula frumos pe teme de supraconductibilitate, decriptare cuantică, transmitere de informaţii cu viteze supraluminoase etc. Cunoaşterea prea aprofundată a unui anumit domeniu îngrădeşte teribil imaginaţia. Cînd îmi imaginez ceva din domeniul meu strict de competenţă, o fac pentru a dezvolta ceva în realitate (o nouă idee, un nou concept, o nouă experienţă) şi nu pentru a emigra de mînă cu această fabulaţie într-o realitate textuală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: