Observator cultural, 24 iunie 2011

În nr.580 al revistei Observator cultural, din 24 iunie 2011 (versiunea online), la rubrica FANTASY & SCIENCE FICTION, articolul Îngîndurez privindu-l cu ochii sași de încordare (I)*.

Fragment:

O antologie dă seama despre potențialul unui grup, propune noi modalități de expresie – genuri, curente, subcurente – sau se constituie în variațiuni pe aceeași temă.

Din ultima categorie face parte, se pare, și antologia Balaurul și miorița, Eagle Publishing House, 2011, antologator Mihail Grămescu (colecția Fantasy Conworld, dar asta e fantezia editorului). Spun se pare, pentru că în locul unui cuvînt înainte lămuritor al antologatorului, ni se propune un fragment dintr-o teză de doctorat a Lindei Maria Baros. Problema e că foarte puțini cititori vor trece de prima pagină a acestui cuvînt înainte, pentru că ce e valabil pentru comisia care evaluează doctorate nu e valabil și pentru cititorul-cumpărător de proză fantastică. Și nici lămuritoare nu este, dar se vorbește în fragmentul respectiv despre basm, deci se poate deduce că tema antologiei ar fi basmul sau filonul povestirii populare.

* NOTĂ: În titlu, cuvîntul este sași, nu sașii, cum a apărut pe site-ul revistei. Se va vedea de ce, la începutul părții a doua.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: