Observator cultural, 6 mai 2011

În nr.573 al revistei Observator cultural, din 6 mai 2011 (versiunea online), la rubrica FANTASY & SCIENCE FICTION, articolul Premiile SF-ului românesc.

Fragment:

Fraţilor (şi surorilor, evident), nu ştiu dacă avem noi o literatură F&SF (de pildă, Nicolae Manolescu zice că nu, cărţile şi revistele F&SF care apar continuu – şi din ce în ce mai numeroase în ultima vreme – ar zice că da), dar anul ăsta ştiu că vom avea premii!

Să le luăm în sensul invers al decernării, dar în sensul în care am aflat de ele.

Primele premii despre care ştiam că se vor da sînt premiile Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy. Au fost, pînă acum, două ediţii, s-au dat toamna, în cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus. Categoriile diferă de la un an la altul, chestie corectă, pentru că nu întotdeauna ai performanţă în nişte domenii fixate. Modalitatea de acordare: un juriu care decide în numele asociaţiei. Încă o dată, ca o părere personală (pe care mi-am mai exprimat-o de cîteva ori), consider că premiul oferit de o asociaţie exprimă într-adevăr voinţa acelei asociaţii numai atunci cînd s-a ajuns la el prin votul general. Vezi Oscarurile sau, în F&SF, Premiile Nebula, votate de membrii societăţii americane de F&SF. Nu ştiu de ce, dar am îndoieli că, în România, aşa ceva va fi posibil prea curînd.

La cele două ediţii de pînă acum, juriul a fost format din Dănuţ Ungureanu, Marian Truţă, Cristian Tamaş şi Sorin Camner, cărora li s-au adăugat Liviu Radu şi Cristian M. Teodorescu, în 2009, şi Balin Feri, în 2010. Ce se poate spune despre juriu? Doar că exprimă asociaţia pe care o reprezintă: scriitori consacraţi, scriitori aflaţi la începuturi (fără volum sau la primul volum), fani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: