Trăim din scris recenzii fluviu

Faină coperta asta!

În sfîrșit, se vorbește și la noi despre cîștigurile scriitorilor. Și se vorbește pentru că avem despre ce vorbi, nu veșnicele „văleu, în România nu se poate trăi din scris“.  Ba se poate! Vedeți despre ce sume e vorba.

*

Am vrut să scriu despre Balaurul și miorița, antologia lui Mihail Grămescu, pentru Observator cultural. Cred că voi scrie despre asta pentru Dilemateca, că nu văd cînd o să mai citesc altceva (nu că pe asta aș fi citit-o, dar am timp s-o termin în cîteva zile). Pentru Observator am scris pînă la urmă despre premiile F&SF de anul ăsta. Am văzut că și Rudi Kvala are editorialul din noul număr al Nautilusului pe aceeași temă. Fain.

*

Procedura de votare a premiilor Galileo a ajuns la etapa a patra. Au mai rămas în competiție cîte trei titluri la fiecare dintre cele două secțiuni: cel mai bun volum și cea mai bună povestire. Pe 14 mai totul se va termina, pe 28 mai, la Bookfest, se vor dezvălui numele cîștigătorilor.

*

Între timp am mai aflat de niște premii, premiile „Ion Hobana“. Fain. Bună ideea asocierii cu ASB, dă premiilor greutate. Interesant ar fi fost cu USR, că și societatea e română, nu bucureșteană. Juriu comun, SRSFF și ASB. Deocamdată secret. Dacă ar fi toți membri ai ASB și ai SRSFF ar fi OK. Dar se pare că nu sînt decît trei scriitori în situația asta (Horia Gârbea, Liviu Radu, Dănuț Ungureanu). Vom vedea. Și vom vedea, astfel, și cu greutatea. Oricum, combinația asta nu poate fi decît bună. Dar, vorba aia: frumoasă țară, păcat că-i locuită.

Sper ca în cîțiva ani premiile astea să fie un etalon pentru sefeul românesc. În amintirea lui Ion Hobana. Și întru cinstirea lui. Aici chiar nu avem voie să ratăm. Noi, cu toții.

*

Am vorbit mai devreme de noul număr Nautilus. Ovidiu Petcu scrie o recenzie la antologia Steampunk. E trecută la articole, nu la recenzii. De ce? Primul episod acoperă doar cuvîntul editorului și cuvîntul înainte al lui Ștefan Ghiodeveanu. În ritmul ăsta da, e corect, nu este o recenzie. Oricine citește (dacă nu scrie) recenzii în revistele literare știe că o recenzie nu are 10 pagini. Sau, altfel spus, o recenzie are 3-4000 de semne, uneori 6000, în mod cu totul excepțional (trebuie să ai un nume greu) poți avea la dispoziție 10-12000 de semne, adică o pagină întreagă. Să vedem ce va fi pînă la urmă.  Sînt 10 povestiri, cîte două pe episod, în octombire se va sfîrși odiseea. Dacă nu cumva numărul pe noiembrie va fi dedicat concluziilor.

*

Greu de aflat componența juriului premiilor „Vladimir Colin“. Știe cineva? Cei care au fost în juriu?

2000 – Ion Hobana, Mircea Opriță, George Ceaușu. Și mai cine?

2001 – Ion Hobana, Mircea Opriță, George Ceaușu, Mircea Cărbunaru. Și mai cine?

2005, 2008 – Ion Hobana, Mircea Opriță, George Ceaușu, Liviu Radu, Cătălin Badea-Gheracostea.

*

Sîmbătă, la Centrul Calderon, de la ora 10, are loc Colocviul „Ion Hobana“. Organizatori: Asociația Scriitorilor București, Societatea Română de Science Fiction și Fantasy, Primăria Sectorului 2. Se vor acorda și premiile „Ion Hobana“.

Nu că aș fi eu vreun fan al colocviilor, sesiunilor de comunicări sau al referatelor, dar evenimentul în sine contează. Cine știe, poate în timp se va modela și, în locul referatelor pe teme bătute și răsbătute, vom avea parte de dezbateri și mese rotunde pe teme care țin de activitatea scriitoricească și editorială. De pildă.

Mă gîndesc (sper!) că n-oi fi singurul care crede așa.

*

Lucrez la cărți pentru Bookfest. Sper să reușim să scoatem și Galileo 4. Iar eu sper să reușesc să pregătesc și Torquemada, s-o putem scoate la tîrg.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: