Observator cultural, nr.561, 4 februarie 2011

În nr.561 al revistei Observator cultural, din 4 februarie 2011 (versiunea online), la rubrica FANTASY & SCIENCE FICTION, articolul Proza scurtă.

Un fragment:

Ca să n-avem vorbe la proces, trebuie s-o clarificăm de-acum: vorbim despre proza scurtă F&SF românească. Mai precis, despre cea din ultimii ani. Nu mulţi.

Piaţa editorială românească (de F&SF cel puţin) a fost întotdeauna stabilă şi a ştiut ce vrea. Scriitorimea la fel. Adică editurile au cerut mereu romane, iar scriitorii au produs întotdeauna ce au ştiut ei mai bine: proză scurtă. Cine a ieşit (totuşi) din această dilemă a demonstrat că persoana aceea nu e chiar atît de neagră şi că ori capră, ori varză, important e să-i placă cuiva manuscrisul.

În general, românii au scris povestiri pentru că asta se citea la cenacluri în anii ’80, asta mai scăpa prin cîte o antologie, dacă aveai noroc poate chiar în Almanahul Anticipaţia, asta se publica şi în anii ’90, cînd apăruse Jurnalul SF, care publica săptămînal cîteva povestiri şi, deodată, parcă se deschiseseră băierile cerului pentru junii aspiranţi la statutul de scriitori de F&SF.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: