Cît de mare este literatura mică?

Revin asupra numărului din Dilema veche, a cărui temă este: Cît de mare este literatura mică?

Articolele sînt pe net, așa că se pot citi:

Adina Popescu – Majore şi minore în literatură – argument

Florin Lăzărescu – O mînă moartă

Tudor Călin Zarojanu – Minor. Sol Minor

Radu Pavel Gheo – Literatură de mic consum

Grigore Cartianu – În căutarea scrisului pierdut

Roxana Din – Literatură fără referinţe

George Arion – Atac în bibliotecă

Alina Miron – Luxul de a scrie cărţi pentru copii

Michael Haulică – Metoda Columb inversată

Radu Paraschivescu (interviu) – Inflaţia de impostori virusează literatura

Marilena Șerban – Clasici şi vampiri, pe băncile şcolii

Reclame

11 răspunsuri

 1. Cum le mai stii tu, coane…. Numai Millenium Press …

  Da’ de editura BASTION din Timisoara, ai auzit mataluta? Sau nu se ezista?

 2. bujold: presupun ca te referi la asta: „Dintre acestea, puţine au în plan (şi, din cîte ştiu, una singură şi în program, Millennium Press) publicarea de autori români.”
  da, am auzit de bastion, am si scris despre carti aparute la bastion, am publicat si stiri, am facut si poze cu care am ilustrat evenimentele. deci da, am auzit. poate daca n-ar fi fost o prezenta atit de discreta in ultima vreme as fi vorbit si de bastion. ca si de tritonic – desi ei tot au mai publicat ceva romani si anul trecut, si anul asta… daca ai in program sa publici romani, atunci publici citiva autori pe an (fie in volume individuale, fie in antologii). MP a publicat in 2009-2010 7 volume de autori romani plus 3 antologii cu autori romani. pare a avea un program, nu? cind o sa scoata doar o carte, doua pe an, n-o sa mai zic nici de MP ca are un program de promovare a literaturii romanesti (doar daca celelalte edituri vor scoate 0 – dar sper sa nu ajungem in situatia aia).

 3. Din pacate tu faci referire la orice, intr-o revista literara dar omiti sa specifici, totusi, ca mai exista o editura care, spre exemplu, intre 2008 si 2009 a publicat mai multe volume de autor, roman, decat MP. Motivul? Autorii publicati nu fac parte din sfera vostra de influenta.

  1. despre cartile a doi dintre ai vostri care au publicat la bastion am scris, despre doi n-am scris. nu ti se pare ilogic sa spui ca nu vorbesc despre bastion pentru ca i-a publicat pe ei, cita vreme am scris despre cartile lor?
   iar treaba cu sfera de influenta… nu stiu ce sa zic. voi in termenii astia discutati despre scriitori si edituri? nasol, frate!
   auzi? si cum se manifesta la voi sfera de influenta? dictati editurilor pe cine sa publice si pe cine nu? sau cum? io nu prea inteleg conceptul asta de „sfera de influenta” cind vine vorba de scriitori.
   dar scriitorii care sint membri ai societatii si pe care i-am publicat eu in Nautilus sau au aparut in antologiile (unele facute de mine) sau volume personale de la MP cum e ? astia in ce sfera de influenta sint?
   cred ca nu prea tine povestea cu sfera de influenta. decit daca privesti lucrurile cu rautate.
   totusi nu inteleg de unde interesul asta brusc pentru bastion, cind la marele sondaj pentru apararea patriei bastion a aparut in discutie dupa ce a mentionat-o costi gurgu. voi erati ocupati cu humanitas, cu polirom… si alte edituri care au publicat sf la greu. sau doar dadeau bine…

 4. 7 volume de autori romani publicate intr-un an la Bastion:
  Rock me adolf adolf adolf
  Silviu Genescu
  20.00 RON

  Vincent & Karlenstein Moarte buna, copii!
  Lucian Merisca
  18.00 RON

  Basme geostationare
  Danut Ungureanu
  20.00 RON

  Arta de a muri pe timp de pace
  Lucian-Vasile Szabo
  14.00 RON

  SF Unu
  Cristian-Mihail Teodorescu
  16.00 RON

  Vremea renuntarii
  Marian Truta
  18.00 RON

  Un om din Wayfaluya si alte povestiri
  Costel Babos
  23.00 RON

 5. da. si? cum ziceam: nu stiati asta cind ati facut lista cu edituri?
  de fapt, pina cind vrei sa ne ciondanim? nu vrei mai bine sa incercam sa ne completam? sa mai scrieti si voi pe ici, pe colo despre ce nu scriu eu sau sa va exprimati punctele de vedere despre una sau alta si, astfel, cu totii, sa aratam cite se intimpla in sefeul romanesc? cearta asta continua, rautatile si minciunile aruncate peste tot ii vor determina pina la urma pe ceilalti sa ne izoleze, asa cum eram cindva, si iar o sa ne plingem ca nu ne baga nimeni in seama. zau ca mai bine scriem toti despre ce facem, iarasi, toti. si bine-ar fi sa scriem cit mai multi si in cit mai multe locuri. iar daca s-o intimpla sa ne mai si contrazicem, ce-o fi atit de rau? doar nici unii, nici altii nu detinem adevarul absolut in toate cele.

 6. offf, les garcons, cui prodest?

 7. Cele 8 (!) carti de la Bastion (a se mai adauga si „Timp pentru dragoste” de Ion Hobana) au aparut in decursul a DOI ani. 5 in 2008 si 3 in 2009.
  Firesc ar fi fost sa aiba sanse la prima pozitie intr-un sondaj… facut de cine, pentru cine, de aici nu mai e treaba mea! In mintea mea o societate literara e asemenea unui iaht, nu a unui crucisator!

 8. Mike, aici trebuie sa fiu de acord, macar partial, cu Bujold. Enumerarea din articol era mai lunga („În ultimii ani au fost publicaţi autori români mai vechi sau mai noi la Millennium Press, Tritonic, Vremea şi cîteva accidente întîmplate pe la Cartea Românească, Curtea Veche, Paralela 45, Eminescu, Humanitas…”, si in contextul asta omisiunea Bastion e o greseala cu iz programatic.
  In rest, ar trebui sa nu mai citesc despre aventurile fandomului romanesc, ca nu-mi mai prieste deloc vacanta… 😦

 9. ai dreptate, eddie, in paragraful ala trebuia sa fie si bastion. cred ca mi-a scapat cind am facut insiruirea, oricum acel „autori români mai vechi” se referea chiar la bastion, pentru ca ceilalti au publicat, in general, nume mai noi. si la fel i-as fi raspuns si lui bujold daca n-ar fi inceput cu „numai MP”… insinuind ca as fi sustinut altceva de fapt. de-aia m-am referit si eu doar la paragraful la care era evidenta referirea lui.
  unii au retinut foarte bine lectia cu minciuna care se vinde bine imbracata intr-o jumatate de adevar. cita vreme vine pornit si rau intentionat… nu cred ca am de ce sa-l iau in serios (e valabil pentru oricine). vezi si concluzia lui ca n-am scris despre bastion pentru ca i-a publicat pe cei din societate. e o speculatie doar rau intentionata, fara nici o legatura cu realitatea, cita vreme chiar am scris depsre 5 carti publicate la bastion.
  iar despre iz programatic cred ca ar trebui vorbit daca de fiecare data sar peste bastion, daca n-as fi scris despre cartile lor etc.
  dar poate ca asa pare, poate ca sintem cu toti prea tensionati si reactionam exagerat de fiecare data. ce-ar trebui facut? sa nu ne mai facem observatii? sa ne facem ca nu vedem cind x greseste, in ideea ca mai bine il aplaudam si ii raminem prieteni decit sa-i atragem atentia si sa-i devenim dusmani?

 10. dom’ doctor, ti-am gasit comentariile prin spam. sorry. da’ le-am dat locul cuvenit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: