Televiziunea de presupuneri Realitatea TV

De-o bună bucată de vreme nu mă mai uit la tv. La știri adică. Pe canalele de știri. Pe Realitatea, pentru că Antena 3 are ban din principiu (Principiul Voiculescu).

Dar, din cînd în cînd, îmi mai scapă deștu’ pe telecomandă și mai apuc cîte-o bucată de talk show. Și ce văd? La televiziunea zisă de știri… Niște neni (uneori și cîte o tanti, ca de pildă Lavinia Șandru – de ce-o chema-o cineva pe-asta la tv, chiar nu știu. E vreo personalitate în politica românească? Are vreo funcție babană prin vreun partid parlamentar? E măcar în parlament? Sau ca madam Cîmpeanu, devenită brusc foarte vocală, odată cu intrarea în opoziție.), niște neni duși cu pluta, care habar n-au în general despre subiectul în discuție, dar gata oricînd (probabil ăsta o fi criteriul de selecție) să-și dea cu părerea, să presupună ce-a vrut Cutare să zică sau ce-o să fie dacă se va întîmpla cutare lucru… Adică ce vedem, ce prizăm? Noi, poporul român. Presupuneri. Nu ni se spune asta e așa, ailaltă e altminteri. Nu. Ni se aduce la cunoștință ce presupune X, ce bănuiește Y sau ce a auzit Z pe holurile parlamentului sau în vreo cîrciumă, cunoscuți toți ca mari analiști, dătători cu părerea, maeștri… (așa cum un maestru, un reper moral și profesional este acel domn Bogdan Chirieac, da, ăla cu șantajul, ăla pus pe bară o lună, după care s-a hotărît că gata, ajunge, omul combate bine, e rău de gură, ironic, miștocar – cum e și celălalt fost stîlp al Adevărului, Adrian Ursu, mare ironist și miștocar -, adică e de-al nostru, să-l livrăm pe sticlă, că boborul înghite. Uită și înghite.)

Iar dacă vreo oficialitate intervine și spune că nu e așa, e altfel, evident că în ora următoare, la un alt talk show, un alt moderator o ia de la cap, cu alte presupuneri, cu alte chestii imaginate, ca și cînd oficialitățile nici n-ar fi intervenit, nici n-ar fi făcut precizări.

Și nu, nu vorbesc acum despre „îngerașii“ lui Boc. Nu ăsta e subiectul. Ci presa. Ce mai înseamnă presa acum. Cînd, în loc să faci o investigație, să afli exact despre ce e vorba, după care să vii cu afirmații, te mulțumești să organizezi un talk show în care vin cinci inși și fac presupuneri. De-aia zic: Realitatea TV este o televiziune de presupuneri.

Am nevoie să cred în ceva. În cineva. Dacă nu în guvernanți, atunci în presă. Dar în care presă? În asta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: