Festivalul Internaţional de Literatură, un proiect conceput şi coordonat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, este un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti.
Ne dorim în primul rînd să dăm naştere unui dialog între scriitorii români şi invitaţii lor. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, organizatorii vrînd să deconstruiască ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice. Este primul festival internaţional de acest gen din România.
PROGRAM
Miercuri, 28 octombrie 2009
Ora 18.00
Re-Writing the Map of Europe
New Ways for the Old Literature
Invitati speciali: José Luís Peixoto (Portugalia), Zahar Prilepin (Rusia)
Scriitori din Romania invitati: Radu Aldulescu, Vasile Ernu, Florin Iaru
Revista-gazda: Suplimentul de cultura
Moderator (al tuturor serilor): George Onofrei
Dat fiind ca cei doi invitati straini ai serii sint deja nu numai promisiuni, ci autori consacrati, in ciuda virstei, urmasi declarati ai unor maestri precum José Saramago sau Vladimir Makanin, prima seara a Festivalului vrea sa analizeze ponderea cailor vechi urmate de tinerii scriitori: cit de mult cintareste traditia in romanele lor, cit de mult este experimentalism? Majoritatea criticilor au remarcat aerul de realism-magic, in cazul lui José Luís Peixoto, pe cind fronda (chiar si cea politica) a lui Zahar Prilepin ne duce cu gindul la avangarda secolului trecut. Cit de mult inovam in noua literatura?
Invitatii romani ai acestei seri au foarte multe de spus pe tema aleasa: revelatia romanului post-decembrist, Radu Aldulescu, a fost localizat de critica literara in „Groapa” lui Eugen Barbu. Despre prima carte a lui Vasile Ernu s-a spus ca are marea calitate de a privi trecutul cu ochi noi si „blinzi”. Cit despre poetul Florin Iaru, acesta vine in fata publicului, in premiera, cu… proza. Asadar, new ways…
Programul serii:
- Prezentarea proiectului Re-Writing the Map of Europe. Editia a II-a: Bogdan-Alexandru Stanescu
- Prezentarea programului serii: George Onofrei
- Lectura, in limba portugheza, José Luís Peixoto – din romanul Nici o privire (traducere de Clarisa Lima, Polirom, 2009)
- Lectura, in limba rusa, Zahar Prilepin – din romanul Sankya (traducere de Vladimir Bulat)
- Lectura, in premiera, Radu Aldulescu – din romanul Ana Maria si ingerii, in curs de aparitie la Editura Cartea Romaneasca
- Lectura Vasile Ernu – din volumul Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009)
- Lectura, in premiera, Florin Iaru – din volumul de povestiri Bucuresti – celalalt trotuar, in curs de aparitie la Editura Polirom
- Open talk: discutii moderate de echipa Suplimentului de cultura
- Teatru: Te iubesc! Te Iubesc? – in regia lui Chris Simion
- Expozitie: Clubul Ilustratorilor de Carte
- Cocktail
Joi, 29 octombrie 2009
Ora 18.00
Re-writing the map of Europe
The Short-Story: A Way to the Novel, or a Way Itself?
Invitati speciali: Alek Popov (Bulgaria), Philip Ó Ceallaigh (Irlanda)
Scriitori din Romania invitati: Matei Florian, Razvan Petrescu, Radu Pavel Gheo
Revista-gazda: Dilemateca
Alek Popov a inceput sa scrie proza scurta, insa, daca ati crezut ca succesul adus de primul roman l-a indepartat de aceasta, va inselati. A continuat sa scrie povestiri, sa le reediteze pe cele vechi, in paralel cu lucrul la al doilea roman. Despre Philip Ó Ceallaigh nici nu mai incape vorba: este un urmas auto-declarat al lui Cehov, Hemingway si Carver, un prozator convins ca va scrie numai povestiri si nuvele. Asadar, ce ne facem cu proza scurta: o consideram in continuare laboratorul romanului, sau incepem s-o respectam la adevarata valoare? Razvan Petrescu este un caz singular in literatura romana contemporana: declarat unul dintre cei mai buni prozatori romani, a ales proza scurta ca pe unica forma de expresie literara. Radu Pavel Gheo a dus aceasta pasiune pentru proza scurta la extrem, brevetind „clipul” ca specie literara. Matei Florian vine in fata publicului cu un fragment de roman, dupa ce a scris, iarasi un lucru inedit pentru proza autohtona, o carte in tandem.
Programul serii:
- Prezentarea programului
- Lectura, in limba bulgara, Alek Popov – din romanul Mission: London (traducere de Stylian Deyanov)
- Lectura, in limba engleza, Philip Ó Ceallaigh – din volumul de povestiri Si dulce e lumina (traducere de Ana Maria Lisman, Polirom, 2009)
- Lectura, in premiera, Matei Florian – din romanul Si Hans Si Regretel, in curs de aparitie la Editura Polirom
- Lectura Razvan Petrescu – din volumul Foxtrot XX (Cartea Romaneasca, 2008)
- Lectura Radu Pavel Gheo – din volumul Numele mierlei (Polirom, 2008)
- Open talk: discutii moderate de echipa Dilemateca
- Film: Constantin si Elena – in regia lui Andrei Dascalescu
- Cocktail
Vineri, 30 octombrie 2009
Ora 18.00
Re-writing the map of Europe
History vs. Imagination
Invitati speciali: Dieter Schlesak (Germania), Ardian-Christian Kuciuk (Albania)
Scriitori din Romania invitati: Gabriela Adamesteanu, Filip Florian, Cecilia Stefanescu
Revista-gazda: Observator cultural
Mai este romanul oglinda purtata pe marginea drumului? Romanul secolului XXI, trecut prin oglinzile postmodernismului, se mai poate intoarce la formele pure de secol XIX? Rezista romanul istoric, nepervertit de ludicul postmodern? Scriitorul Dieter Schlesak readuce in constiinta cititorilor o figura sinistra, extrasa din pivnitele istoriei recente, prozatorul albanez Ardian-Christian Kuciuk scrie vaste epopei in proza, explorind nasterea unei natiuni, un trib glorios si muribund. Unul dintre invitati sondeaza memoria si istoria obiectiva, celalalt traieste si scrie in plina metafora. Doua cai total diferite.
Gabriela Adamesteanu va citi, in premiera, din cea mai recenta carte a sa, Provizorat, un fragment ce va ilustra ambele directii pe care noi le asezam in contradictie aici, dar care, iata, pot convietui. La fel se prezinta, credem noi, si romanul lui Filip Florian, care abordeaza o epoca istorica foarte clar delimitata, insa vazuta din perspectiva posibilului si a probabilului. De asemenea, Intrarea Soarelui, cel mai recent roman al Ceciliei Stefanescu, imbina, intr-un aliaj perfect, realismul si magia, intr-un univers finalmente misterios.
Programul serii:
- Prezentarea programului
- Lectura, in limba romana, Dieter Schlesak – din volumul Capesius, farmacistul de la Auschwitz (traducere de Cosmin Dragoste, Polirom, 2008)
- Lectura, in limba romana, Ardian-Christian Kuciuk – din romanul Empatycon (LibrariumHaemus, 2009)
- Lectura, in premiera, Gabriela Adamesteanu – din romanul Provizorat, in curs de aparitie la Editura Polirom
- Lectura Filip Florian – din romanul Zilele Regelui (Polirom, 2009)
- Lectura Cecilia Stefanescu – din romanul Intrarea Soarelui (Polirom, 2009)
- Open talk: discutii moderate de echipa revistei Observator cultural
- Concert: The Amsterdams
- Cocktail
Mai multe amănunte pe site-ul FILB.