Salonul Internaţional al Benzii Desenate 2008

Mai multe detalii (comunicatul de presă, programul) am pus în ştirea din Nautilus. Evident, toate astea mi-au fost cumunicate de Dodo Niţă, unul dintre organizatorii Salonului.

LATER EDIT:
Istoria Salonului, ca să completez anunţul, ca să se ştie despre ce e vorba, dintr-un text de prezentare p ecare l-am primit:
În anul 1991, mai exact în zilele de 26 şi 27 noiembrie, a avut loc, la Bucureşti, la iniţiativa lui Dodo Niţă, Preşedintele Asociaţiei Bedeiştilor din România, Primul Salon Internaţional al Benzii Desenate din România.

Odată lansat, Salonul avea să se dezvolte de la un an la altul, schimbând în mai multe rânduri locul de desfăşurare:
ediţia a 2-a : 1992 (4-6 decembrie), Timişoara;
ediţia a 3-a : 1993 (22–24 octombrie), Craiova;
ediţia a 4-a : 1994 (21–23 octombrie), Constanţa;
ediţia a 5-a : 1995 (16-18 iunie), Braşov;
ediţia a 5-a : 1996 (4–6 octombrie), Craiova;
ediţia a 7-a : 1997 (20–22 iunie), Braşov;
ediţia a 8-a : 1998 (9–23 octombrie), Constanţa;
ediţia a 9-a : 1999 (27-29 octombrie), Constanţa;
ediţia a 10-a : 2000 (27-29 octombrie), Craiova;
ediţia a 11-a : 2001 (20–22 aprilie), Constanţa;
ediţia a 12-a : 2002 (2-3 august), Craiova;
ediţia a 13-a : 2003 (18-20 iulie), Craiova;
ediţia a 14-a : 2004 (15-16 octombrie), Craiova;
ediţia a 15-a : 2005 (16-20 octombrie), Constanţa;
ediţia a 16-a : 2006 (19-22 octombrie), Bucureşti;
ediţia a 17-a: 2007 ( 18-24 mai 2007), Constanţa.

Manifestarea a beneficiat încă de la început de susţinere din partea a numeroase instituţii, atât publice cât şi private.

Primele dintre acestea au fost în mod incontestabil Ambasada Franţei şi Delegaţia Generală a Alianţei Franceze din Paris în România. Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Elveţiei şi a Canadei au participat de asemenea la mai multe dintre ediţii.

Trebuie menţionată de asemenea implicarea puternică a următoarelor instituţii : Poşta Română (Romfilatelia), Asociaţia Arhitecţilor din Constanţa, Asociaţia Filateliştilor din România şi diverşi editori români, Muzeul de Artă Constanţa .

Foarte repede Salonul a căpătat o reputaţie internaţională, cei mai importanţi creatori de benzi desenate români, francezi, belgieni, dar si din alte ţări participând la manifestare (în ordinea apariţiei):

Pierre PASCAL, Didier SAVARD, Frank GIROUD, Christian LAX, Eric SUSTENDAL, Christian JASMES, Jacques LOUSTAL, Radu MARIAN, François SCHUITEN, Benoît PEETERS, Valentin TĂNASE, Walter FAHRER, Jean-Pierre GOURMELEN, Sergiu PLĂMĂDEALĂ, Viorel PIRLIGRAS, André JUILLARD, Patrick COTHIAS, Jean-Paul DETHOREY, Philippe LUGUY, Roland FRANCART, Albin STĂNESCU, Jean-Claude MEZIERES, Pierre CHRISTIN, Fabien LACAF, Călin STOICĂNESCU, Jean-Claude DENIS, Jean LETURGIE, Laurent VICOMTE, PTILUC, Gabriel RUSU, Max CABANES, Virgil TOMULEŢ, Sandu FLOREA, Juan ESPALLARDO, Frank PE, Claude MOLITERNI, Patrice PELLERIN, Bruno LE FLOC’H, Adrian BARBU, Stephen DESBERG, Lamisse KHAIRAT, Vali IVAN, Hugues LABIANO, Pascal RABATE, Silvia SEREZLIISKA, Cristian CIOMU, Alexandru CIUBOTARIU, Alexandru ANDRIEŞ, Barly BARUTI, Edmond BAUDOIN, Jean-Luc CORNETTE, T.T. FONS, Ferenc KISS, Curd RIDEL, Walter RIESS, Marc de ROUSSAN, Thomas GABISON, Serban ANDREESCU, Jean-Luc CORNETTE, DANY, Irina DOBRESCU, HERMANN, KARO, OBION, Philippe LUGUY, Puiu MANU, Bogdan PETRY, Lewis TRONHEIM.

10 răspunsuri

 1. Foarte frumoasa initiativa 🙂
  Tin minte o revista romaneasca aparuta cu mult timp in urma, dar disparuta dupa 2 sau 3 numere numai stiu exact, Quadrant. Mi-a placut enorm de mult acea revista, dar a trait asa putin 😦

 2. De ce nu la Bucuresti?Constanta e departe!Nu ma duce si pe mine cineva pina acolo?Poate ma „inervez” cu nervii si ma duc simbata acolo!

 3. @Dark Wolf, sigur nu era Carusel? 🙂
  pacat ca la noi nu prind genul asta de initiative, avea si niste Conan reeditat de Darkhorse, aflat la inceput si la ei pe vremea aia, plus ceva benzi de Sandu Florea, promitea…
  nu stiu in ce masura isi are utilitatea un asemenea salon international, poate doar daca ar fi invitati si mari publisheri din afara sa-si expuna marfa poate ar merge, si tinand cont ca la noi fenomenul e cam egal cu zero…in afara de comics-urile cu spiderman, rahan, nu prea te mai lovesti de altceva…
  totusi e laudabila initiativa si interesul unor oameni… si afisul e destul de reusit

 4. Din Carusel (revista facuta de Sandu Florea) au aparut 2 numere daca nu ma insel. Si difuzarea noastra sublima i-a pus capac. A existat Quadrant, citeva numere au aparut, nu stiu exact cite, (intre doua si patru). Revista era facuta de Tudor Popa si Cristi lazarescu (daca retin bine).
  iar salonul are utilitate, cita vreme se organizeaza de multi, multi ani. o sa adaug la insemnare si istoria salonului. am fost si eu de citeva ori pe-acolo (le editii din brasov, craiova si bucuresti) si chiar e fain.

 5. am adaugat un LATER EDIT la insemnare, cu istoria salonului

 6. Pif in sus, Pif in jos. Tot respectul pentru clasicele Pif, Rahan, Tintin sau Asterix (copilul mic din mine e mare fan Rahan) dar de 15-20 ani se bate pasul pe loc, Pif, Pif, Pif si iarasi Pif. Unde sunt Pé, Tardi, Toppi, Andreas, Brüno, Peeters, Schuiten, Larcenet, Van Hamme, Dufaux, Rosinski, Blain, Hermann, Loisel, Caza, Bilal, Bourgeon, Ledroit, Marini, Gibrat, Bec si tot neamul lor?

  Sa cumpar de afara platind echivalentul a vreo 40 RON + taxe postale pentru un album cu 46-50 planse, fie ele si color … imbatranesc pana apuc sa imi fac o colectie modesta. Francofoni suntem, fani BD avem dar edituri care sa aduca BD-uri franco-belgiene in Romania ioc, piata e virgina si totusi nimeni nu se inghesuie. Se poate porni incet, cu serii de 2, 3 sau 4 volume, la inceput din cele in alb si negru, se poate renunta si la copertile cartonate. Numai sa se inceapa de undeva.

 7. in nr. urmator din nautilus va fi un articol despre salon scris de dodo nita, la rubrica lui despre BD

 8. pupupulaaaa mareeeeeeee

 9. @ygg: da-mi un mail la horiaursu (at) gmail (punct) com, poate facem un tirg cu niste bedeuri francofone. am vreo 40 de albume de vinzare.
  mike, sorry pentru mercantilism. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: