Iovănel şi sefeul româno-sovietic

Am descoperit de-abia azi articolul Pe fundaţia SF-ului românesc este ştanţat logo-ul URSS al lui Mihai Iovănel din Gîndul (31 ian 2008). Citiţi-l şi întoarceţi-vă aici. Păreri?

Finalul: „Cine ar scrie un roman SF, oricât de genial, va avea dificultăţi în a găsi un editor. Dar problema e că până şi geniile nu apar decât într-un sistem, iar sistemul e în curs de voalare.“
Eu cred că va găsi un editor. Sistemul e, dimpotrivă, de-abia acum în curs de re-venire. Iar fanatsy se publică mai mult pate pentru că a lipsit mai mult. Sau poate că, întîmplător, aşa vin contractele. E un mister cum unele contracte vin în 2 sapătămîni, altele în 6 luni. Şi mai sînt şi alte variabile în activitatea editorială care, într-o anumită conjunctură, pot duce la ceea ce poate fi văzut ca „se publică mai mult fantasy decît SF“.
Iar titlul articolului îmi pare că îngroapă tema (care cred că este sefeul românesc de azi) într-un punct al istoriei (nu tocmai cel mai fericit) depăşit de mult.

5 răspunsuri

  1. am citit. pareri… hm. mi-am adus aminte ca am cumparat candva multe carti de la albatros pe care inca nu le-am citit (dar nici nu ma prea trage ata).

    chestia asta cu fantasy-ul care se publica pentru ca e facil… o fi el mai facil, dar are mai multe sanse sa aiba literatura. ca daca autorul imi explica pe 15 pagini cum functioneaza nava spatiala sau juma’ de roman este cu ce e un retrovirus (sechele de la ‘pandora’s star’ si’ darwin’s radio’), nu prea mai are timp de scris povestea. la cat mai mult fantasy bun, din partea mea..

  2. da’ chiar te-a marcat pandora…

  3. am avut niste… divergente de opinie cu autorul, sa zicem. eu ma intrebam de ce ar scrie (sau citi) cineva o carte atat de plictisitoare, si el probabil imi arata miile de exemplare vandute 😀 dar m-am ales cu ceva – am invatat ce e o sfera dyson si m-am simtit desteapta cand a aparut una intr-un episod de star trek.

  4. Jen, incearca un Robert Charles Wilson, care este hard SF si totusi este literatura 100%. Nici nu stiu daca are vreo teorie stiintifica in cartile pe care i le-am citit, dar daca a avut inseamna ca a fost strecurata foarte finut, de nu mai tin minte. Prin comparatie, cartile mainstream, dar de orientare SF, ale lui Margaret Atwood sint incarcate cu teorii stiintifice si in mod clar pot fii clasificate hard sf.
    Ori incearca Rollback de Robert J. Sawyer. Alt hard SF care contrazice regula prezentei teoriilor stiintifice.

  5. o sa-l incerc pe robert charles wilson, ca tot am luat ebookul ‘spin’ de la tor… sa vedem. mersi de sugestii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: