Eurocon 2008 – nominalizări

Pe lista de discuţii Wellstimisoara cineva a postat un mesaj cu lista nominalizărior la premiile Eurocon 2008. Nu se specifică sursa acestei liste, dar am oarece dubii privind autenticitatea ei. Chiar dacă exista această listă pe undeva, pe site-uri ruseşti, ea tot falsă e.
Iată doar partea care se referă la România:
Best Author:
Dan Dobos (Romania)

Best Translator
Liviu Radu (Romania)

Best Magazine
Fiction.ro (Romania)

Best Publisher
Tritonic (Romania)

Best Fanzine
Helion (Romania)

Encouragement Awards
Roxana Brinceanu (Romania), new writer

În primul rînd, pe site-ul oficial al Eurocon 2008, lista nu există.
În al doilea rînd, lista asta prea arată ca lista din 2006, de le Kiev. O puteţi vedea aici. S-au scos din ea doar propunerile Rusiei.
Acuma, e posibil ca organizatorii să folosească acea veche listă, în speranţa că delegaţii fiecărei ţări o vor actualiza.
Aşa că să nu vă mire „propunerile“ româneşti.
Din ce ştiu eu, lucrurile stau cam aşa: cinvea din România trimite lista cu nominalizări pentru România (e de preferat să se acopere toate categoriile), iar în mai să meargă la Moscova şi să susţină aceste nominalizări. Trebuie ştiut ceva de la bun început: nu sînt şanse la premii. Ştiu că unii au început să se inflameze cu urări de succes, cît mai multe premii… Nu se va întîmpla asta mai devreme de cîţiva ani în care vom avea delegaţi la fiecare ediţie a Eurocon. Acolo premiile se dau în urma unor negocieri între delegaţii… e ceva mai complicat. Iar ca să poţi negocia, bine-ar fi să-i mai cunoşti pe unii şi pe alţii.
Singurul premiu cu care se vine (100%) este cel de încurajare, care nu se votează, ci rămîne aşa cum a fost trecut pe listă.
Prin alte ţări lucrurile se întîmplă aşa: convenţiile naţionale stabilesc lista de propuneri, iar delegaţii merg cu ea în dinţi şi o depun unde trebuie. Apoi o susţin/negociază (dacă au pretenţii şi la alte premii în afara celui de încurajare; apropo: i-am scris lui David Lally anul trecut propunîndu-i să schimbe denumirea acestui premiu, să fie pentru „best new writer” şi să se eşlimine termenul de „încurajare” care, la noi, are o tentă peiorativă).
Deci ce-ar trebui făcut (văd că te interesează şi e normal să te intereseze: ai scos o carte, ai lansat o revistă în 2007):
În lipsa convenţiei naţionale (cîndva era vorba că premiile Romcon vor fi automat propuneri pentru Eurocon) ar trebui ca cineva să-şi asume treaba asta cu nominalizările. Eu şi cu Marian Coman ne-am implicat în povestea cu premiile Romcon o vreme şi, după vreo doi ani de pumni în nas şi şuturi în cur am renunţat. Ca săvedem că cei care ne-au tras-o din toate părţile nu erau interesaţi în acordarea premiilor după alte criterii, într-o altă organizare. Nu, nene. Voiau doar să nu le facem noi. OK, nu le-am mai făcut. Şi de-atunci nici nu mai avem premii naţionale.
Am fost la Kiev în 2006, m-am implicat în treaba cu premiile Eurocon, am trimis o listă, am fost acolo şi am susţinut-o în faţa delegaţilor din celelate ţări. N-am reuşit mare lucru. Dar măcar s-a auzit că în România trăiesc şi scriitori, se scot şi reviste, şi fanzine… Şi am adus totuşi un premiu de încurajare. Măcar România n-a fost total absentă din lista premiilor. Alţi pumni în nas, alte şuturi în cur. Că de ce eu? Că de ce nu alţii mai merituoşi? Anul trecut nu m-am mai implicat. Evident nici ăi de-au strîmbat din nas n-au făcut-o. Că ei nu voiau mai multe premii sau mai bine acordate. Ei voiau doar să nu apar eu pe-acolo. Adică au văzut în apariţia mea acolo faptul că apar eu în locul lor. Capisci? Ştiu că au fost sefişti din România la Copenhaga. N-au venit nici măcar cu premiul de încurajare. S-au dus acolo doar ca turişti, să se promoveze pe ei, treaba lor. Dar măcar să nu se mai dea răniţi în aripa lor de sefişti români. Cred că nu mai avem ce comenta. Sau, dimpotrivă, ar trebui să avem dacă chiar vrem să se întîmple (totuşi) ceva.
Aşa că, dragă George, dacă consideri că trebuie făcut ceva pentru a fi şi noi pe listele alea, ca să afle europenii că existăm şi noi, n-ai decît să te bagi de unul singur, să te duci în mai la Moscova şi-apoi să fii destul de tăbăcit să rezişti cînd vor începe să curgă în jurul tău scupaţii celor care, de fapt, nu vor să facă nimic, dar nici nu vor ca alţii să facă.
Cam ăsta e, din păcate, un tablou al fandomului românesc. Ştiu că poate fi şi altfel. Dar pentru asta ar trebui să fie mai mulţi cei care se implică să facă ceva. Iar eu unul m-am cam săturat s-o iau peste bot de la toţi demagogii, afaceriştii, luzării etc. Mai bine stau pe curul meu şi-mi văd de scris sau de ce mi-o părea mie că pot face.

10 răspunsuri

 1. Multumesc pentru lamuriri. Tot nu mi-e clar cine face nominalizarile alea insa am inteles cite ceva: e pierdere de vreme. Speram sa gasim editori si autori cu care sa luma legatura, sa le aratam revista etc.
  Insa daca e o chestie de negociere, in care iei un premiu daca esti bun la tirguiala, nu cred ca merita.
  O sa mai mai gindesc.

 2. George: stai asa, ca nu-i asa. M-am cam inflamat si eu si am vrut sa spun lucruri pe care nu prea le spune nimeni. Dar hai sa vedem totusi despre ce e vorba si sa scoatem din asta lucrurile bune.
  Nominalizarile le fac delegatii din fiecare tara. Am zis ca la altii sint conventii nationale si probabil acolo se stabileste lista nominalizarilor pt tara respectiva. Noi nu avem, asa ca ramine doar ca sa-si asume cineva chestia asta. Anul trecut am incercat sa provoc o discutie. Am propus o lista si am supus-o discutiei (pe o lista yahoo). Unii au raspuns, s-au declarat de acord, altii au facut alte recomandari, altii au ignorat chestia si si-au zis ca merg ei acolo si rezolva treaba. N-au facut nimic. Asta voiam sa spun.
  Pai altfel cum credeai? Ca cineva din Rusia stie ce scriitori sint in Romania si ii propune pt categoria Best Author? E clar ca fiecare delegatie isi propune oamenii. Si apoi intra la discutii. In cadrul Euroconului se intilneste o adunare a delegatilor (cite 2 din fiecare tara) si voteaza pe baza listei. De unde crezi tu ca se poate vota in cunostinta de cauza? Din pacate inca nu exista o solutie la chestia asta. Dar, la vot, fiecare delegatie isi sustine propunerile. La Kiev eu le-am aratat carti de la Tritonic, le-am aratat revista… Cel putin la reviste nu e chiar pe neve.
  Editori si autori gasesti acolo. Eu zic sa-ti iei revistele sub brat si sa mergi la Moscova sa le arati. Numai ca pina in mai ar trebui sa publici mai multi romani, ca sa ai tema de discutie. Ceri texte de la autori din Europa si propui spre traducere in diferite tari autorii pe care i-ai publicat. E clar, da?, ca in conditiile in care publici doar traduceri, tot ce poti arata este doar coperta. Si, crede-ma, in Europa apar reviste care chiar arata. No offense.
  Revin la tirguiala. Credai ca e altfel? Nu ne stie nimeni. N-avem cum lua un premiu „pe bune” – cel putin la scriitori. Revistele se pot vedea, cartile (categoria Edituri) se pot vedea, se poate deduce un program editorial (Tritonic chiar a avut voturi la Kiev, fara sa negociez cu nimeni), lucrari de arta plastica se pot vedea… Dar de unul singur va fi cam greu.

 3. Cita dreptate, Maicule. De tot ce tine de fandom m-am lecuit si eu. E de gindit in termeni de cititori, nu de shpritari mai mult sau mai putin organizati. Sorry, dar asta e concluzia la care am ajuns dupa ce-am organizat doua Premii Kult si-am participat la o duzina de manifestari sefiste romanesti. Si, mai ales, dupa ce-am vazut ce inseamna adevaratul fandom, asta-toamna, la Utopiales. Invers decit deviza catavencilor: fanii lor sint mai destepti decit fanii nostri.

 4. George: te-am lamurit cine face nominalizarile? Fiecare tara trimite lista ei. Care contine autori, reviste, edituri, artisti din tara respectiva.
  Stiu ca totul pare ciudat cind pui listelea astea la un loc si vezi ce propune Anglia. Care la edituri vine cu Gollancz, la autori cu Charles Stross… Dar asta e jocul.
  Eu zic sa te duci la Moscova, indiferent ce se intimpla in minunatul nostru fandom. Sa te vezi cu oamenii, sa vorbesti cu ei, sa-i cunosti. Asa se fac lucrurile astea. De la om la om.

 5. Pai, sincer, nu. Ai spus ca fiecare tara trimite lista ei. Dar cine anume din tara? Merg eu, de nebun, si zic ca-s din Romania? Cum se fac inscrierile? Cine pune stampila? Cine pe cine reprezinta?

 6. Horia explica-mi si mie cum e faza cu fanii lor sunt mai destepti.Astept lamuriri,say it the thru.Multumesc.

 7. nicule, lasa pasareasca si da-o pe romaneste. stim cu totii limba romana scris-citit, asa ca nu-ti face griji, te vom intelege.
  (if you know what i mean)
  eu nu stiu daca fanii lor sint mai destepti, dar stiu sa se organizeze, stiu sa faca conventii nationale etc. nu intoate tarile, evident. nu sintem noi ultimii fraieri din europa la capitolul asta. dar mi se pare ca noi avem si pretentii. si, in acest caz, ar cam trebui sa facem ceva. si e bine sa avem pretentii. ca, daca n-am avea, murim dracu si nu ne stie nimeni.

 8. Ok, am inteles mesajul.Cred ca ar trebui sa ne organizam tot pe internet iar de intilnit sa ne intilnim la tirgurile de carte la hai sa-i zicem o adunare adhoc.Aproape toti fanii sf sunt angrenati in procesul de supravietuire{servici sau alte activitati} si nu cred ca s-ar putea realiza intilniri lunare,ar fi varianta pentru cei care au un cuvint de spus sa se uneasca si sa lase in urma toate resentimentele,in felul acesta am avea toti de cistigat,mai multe carti si de ce nu ,si reviste.cred totusi ca adevaratii fanii vor cumpara cartile sf pentru ca editurile sa aduca pe piata noi titluri iar noi sa ne bucuram sufletul.

 9. no offence meant, nicule 🙂 tu esti ghiocelu’ ala care n-aduce primavara.
  de raspuns, ti-a raspuns mike la intrebare.

 10. e in regula! am incercat .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: